top of page

 

Explicarea atacului cu dragoni la TH 8

 

De ce trebuie sa tin cont?

 

Atacul cu dragoni reprezinta un atac des intalnit in war (si nu numai) in special la TH7, TH8 si (uneori) la TH9. Dragonii sunt trupe care au o putere de distrugere mare atunci cand ataca in grup, oferind avantajul ca pot ataca atat ground (cladiri sau trupe ce sunt la sol) cat si air (trupe zburatoare). Atunci cand ne decidem sa atacam cu acest gen de trupe, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

1. Atacul cu dragoni in 99% din cazuri este unul in care NU se mai fac alte trupe (se ataca cu full drag, sau daca capacitatea camp-urilor nu va permite - de ex aveti 190 spatii in camp - cu numar max de dragoni permisa)

2. Dragonul ataca astfel:

    a) cladirea cea mai apropiata de el

    b) trupele (ground sau air) care sunt langa el, acestea avand prioritate in fata cladirilor. Practic daca in aceiasi zona se gasesc trupe si cladiri, dragonu va trage mai intai in trupe (inclusiv eroi!) si apoi in cladiri. De acest aspect se va tine cont ulterior, atunci cand se ataca, avand in vedere ca dragonii se deplaseaza tot timpul inspre trupele din CC (clan castle) advers.

Un alt aspect ce trebuie mentionat este acela ca dragonii pot fi atrasi de proprii eroi, atunci cand acestia sunt in zona. In acest caz, dragonii vor ataca fix ce va ataca si respectivul erou!

 

Avand in vedere aceste considerente, pentru atacul cu dragoni avem doua variante clasice: atacul pe o latura sau atacul pe un colt. In afara de aceste variante clasice, exista posibilitatea sa va alegeti si alte forme de atac, tinand cont de baza pe care o atacati si de experienta fiecaruia.

In cazul atacurilor clasice, peste 70% din atacuri sunt atacuri „pe latura”, atacurile „pe colt” fiind destul de rare si nu se aplica decat bazelor ce au un anumit layout (forma a bazei).

 

Un aspect important la atacul cu dragoni il reprezinta spell-urile. La baza, un astfel de atac are mai multe variante de spell-uri, insa cea recomandata este 2 rage si un heal. Rolul acestora este:

1. primul rage, se da de obicei in urmatoarele situatii

   a. in fata primului airdef care este in calea dragonilor, astfel incat pierderile pentru distrugerea acestuia sa fie minime

   b. la intrarea in baza adversa a baloanelor din cc-ul nostru, astfel incat, inaintarea acestora in baza sa initieze iesirea trupelor din CC advers (explicatia fiind simpla: dragonii care sunt grupati in spatele baloanelor sa inainteze rapid spre aceste trupe, care asa cum am spus mai sus, vor fi in preajma th-ului advers)

2. heal, se da in special acolo unde trupele din cc advers intalnesc dragonii, sau, mai rar - atunci cand cc advers este in exteriorul bazei adverse - se da in centrul bazei adverse, acolo unde in general sunt grupate toate cladirile de aparare

3. al doilea rage se da

   a. fie la th - unde adversarul are grupat th si cc, doua cladiri cu hp mare, plus macar un airdef

   b. fie pe baloanele din cc, atunci cand acestea nu sunt date in spatele dragonilor, ci pe un airdef care este spre exteriorul bazei

 

Mai nou, avand in vedere ultimele modificari din joc, la atacul cu dragoni, trebuie sa se mai tina cont si de air sweeper. Avand in vedere ca aceasta cladire este destul de eficienta cand are nivel mare, se va cauta de fiecare data sa se atace din spatele ei, astfel incat dragonii sa nu fie influentati de aceasta.

 

 

Atacul pe latura

 

Este cea mai intalnita forma de atac la dragoni. Primul pas in aceasta varianta de atac il reprezinta ANALIZA BAZEI! In aceasta etapa se tine cont de urmatoarele aspeste:

1. Forma bazei - avand in vedere faptul ca dragonii sunt eficienti atunci cand sunt grupati, este logic ca atacul cu acestia sa fie dat pe partea ingusta a bazei si nu pe partea mai lata, intrucat odata cu intrarea acestora in baza, este important sa-i pastram grupati. Pentru bazele care sunt patrate sau in forma de cerc, acest prim pas nu mai este atat de important.

2. Pozitia CC-ului advers - intrucat, asa cum am mentionat si la inceput, dragonii ataca cu prioritate trupele. Tinand cont de acest aspect important al atacului cu dragoni, se va urmari tot timpul ca partea din care se ataca cu dragoni sa fie cea care plaseaza TH-ul advers intre dragoni si CC-ul advers. Motivul este unul simplu si anume ca odata ce trupele din CC-ul advers sunt iesite, ele se vor indrepta catre dragoni, in aceasi timp dragonii vor veni catre acestea. Cum intre cele 2 trupe se afla TH-ul advers, e clar ca vom avea aceasta confruntare intre trupe undeva in jurul TH-ului advers. Odata ce trupele din CC-ul advers sunt distruse, dragonii revin la atacul cladirilor din zona in care se gasesc. Fiind in jurul TH-ului advers, este limpede ca vor trage in acesta, asigurandu-va astfel ca veti distruge foarte simplu si usor atat TH-ul cat si eventuale cladiri de aparare din jurul acestuia (de cele mai multe ori airdef-uri). Tocmai din acest motiv am precizat ca (in cele mai multe cazuri) rage 2 se da la TH-ul advers.

3. Pozitia airdef-urilor - in general este mult mai simplu atacul, daca din start putem elimina cat mai repede aceste cladiri. De obicei se urmareste latura care ofera dragonilor sa distruga la inceput 2 airdef-uri (ele fiind in general asezate astfel incat 2 sunt de fiecare data paralele cu o latura a bazei).

4. Pozitia air sweeper - ului - asa cum am arata si mai sus, aceasta unitate de aparare, la nivel mare, influenteaza serios dragonii, impingand inaintarea acestora care marginile bazei.

5. Cladirile cu hp mare - in special storage-uri (elixir, gold si dark), TH, CC si eroi. De cele mai multe ori, adversarul intuieste pe care latura a bazei poate fi atacat si plaseaza in fata airdef-urilor astfel de cladiri, iar atunci cand dragonii ajung la ele, in timp ce ei vor trage in aceste cladiri, airdef-urile ii pot distruge usor. In aceste cazuri, fie se utilizeaza primul rage (pentru a distruge repede aceste cladiri), fie se cauta latura care plaseaza aceste cladiri cu HP mare in spatele airdef-urilor.

6. NU IN ULTIMUL RAND pozitia TH-ului advers - daca acesta nu este in centru ci intr-o anumita parte a bazei, se va ataca astfel incat dragonii sa ajunga foarte repede la el, asigurandu-ne astfel poate cea mai importanta stea a atacului (restul de stele fiind atribuite la fiecare 50% din distrugerea bazei adverse)

 

Ca si concluzie, de fiecare data se alege latura ingusta a bazei (daca exista) si care plaseaza TH-ul advers inntre locul din care atacam cu dragonii si CC-ul advers.

 

Dupa analiza bazei si identificarea corecta a laturii de pe care se va ataca cu dragonii, cel mai important este MODUL IN CARE SUNT PLASATI DRAGONII. Poate 90% din atacul cu dragoni, il reprezinta modul in care sunt pusi acestia la inceputul atacului! NU EXISTA (decat f rar) „S-AU DUS PROST DRAGONII”! Exista „AM PUS FOARTE PROST DRAGONII!”.

 

Primul pas il reprezinta „curatarea colturilor”. Ce presupune acest lucru? Tot timpul trebuie sa aveti in minte sa tineti dragonii cat mai grupati! Cu cat spatiul pe care atacati este mai ingust, cu atat dragonii for sta gramada si vor fi eficienti. La curatarea colturilor, se procedeaza astfel:

1. Se incepe prin a distruge cladirile cele mai din colt (sunt baze care au plasate fix in colturile bazei constructorii - acest aspect are in vedere faptul ca dragonii vor trebui sa ajunga pe rand in fiecare colt al bazei, pierzand astfel timp pretios). Nu uitati - orice cladire cara ramane in spatele dragonilor, ii vor obliga la final sa se reintoarca la ele

2. Se urmareste ca pe latura de pe care se ataca cu dragonii sa existe un numar cat mai mic de cladiri, care sa fie NUMAI pe centrul laturii. De ce? Daca veti da dragonii pe mijlocul laturii (in speranta ca fiind pe centru, intra mai repede in baza), dupa ce vor darama cladirile de acolo, vor trece la cea mai aproiata cladire fata de locul in care sunt. In 99% din cazuri, acestea sunt in lateral si nu inainte, astfel ca dragonii in loc sa inainteze, se vor duce in lateral. Din acest motiv, se curata dinspre fiecare colt spre mijlocul laturii, astfel incat, odata ce gramada de dragoni, cu/fara baloanele din CC, va distruge cladirile din mijlocul laturii, acestia sa inainteze spre baza!

3. De obicei „se curata” cu cate un dragon in fiecare colt. Exista insa si cazuri in care pe colturile bazei sa se gaseasca un numar mare de cladiri. In aceste situatii se recomanda sa fie suplimentat numarul de dragoni de pe colt, astfel incat sa nu se piarda prea mult timp din atac cu aceasta etapa.

IMPORTANT: sunt extrem de rare situatiile (probabil 1-2% din cazuri) in care pentru a curata un colt se utilizeaza un erou!

4. Acesti primi dragoni care sunt pusi pe colt nu sunt „de sacrificiu”. Nu trebuie sa asteptati ca acestia sa moara pentru a suplimenta cu inca un dragon sau sa dati un spell sau sa puneti si restul de dragoni! Orice dragon care este distrus va micsoreaza sansele de a face stele in atac.

 

Dupa ce au fost „curatate colturile”, se pun restul de dragoni (fie gramada, fie distribuiti pe 2-3 cladiri) pe centrul bazei si dupa caz trupele din CC (in 99% din cazuri baloane lvl 6) in spatele acestora. Odata ce in lateral (adica spre coltul laturii) nu vor mai exista cladiri (intrucat am curatat inainte colturile bazei), toata aceasta gramada de trupe va inainta spre centru bazei. Aceasta inaintare trebuie tot timpul mentinuta si ghidata prin spell-uri. Alegerea corecta a unei laturi si curatarea corecta a colturilor nu asigura stelele daca nu sunt corect date spell-urile! (a se vedea cand si cum sunt date acestea - la inceputul paginii).

 

Dupa ce ati dat dragonii si CC, mai aveti la dispozitie (daca il aveti disponibil) BK-ul (barbar king). Acesta are si el (mai ales in cazul bazelor TH8 cu def peste mediu) un rol foarte important. Ce se urmareste atunci cand acesta este dat? In ordinea importantei, urmatoarele:

1. Atragerea def-urilor gen atw (archtwr) si wtw (wiztwr) de la dragoni catre el. Spre finalul atacului, dragonii sunt slabiti. Un atw (chiar si de lvl 5 sau 6) poate distruge usor 2-3 dragoni de 3 care au hp mic. Din acest motiv, se urmareste atent atacul si se anticipeaza unde vor ajuge dragonii in timpul atacului. Cand se sesiseaza ca spre final sunt astfel de cladiri de def (repet atw si wtw) se da inainte Bk-ul in zona, astfel incat aceste cladiri sa traga in el, nu in dragoni.

2. Curatarea anticipata a unor cladiri ce pot sa atraga dragonii in afara bazei. Dupa cum ati putut vedea mai sus, succesul unui atac cu dragoni este direct proportional cu numarul de dragoni ce ajung in centru bazei. Orice dragon care curata pe marginea bazei (in general cladirile importante de aparare sint in centrul unei baze) nu face decat sa piarda timp pretios si sa micsoreze sansele de reusita. Din acest motiv, atunci cand se sesizeaza ca dragonii ar putea sa se deplaseze spre cladiri din exteriorul bazei, se pune anticipat BK sa curete acolo, astfel incat dragonii sa nu iasa din baza.

3. La final, cand in spatele dragonilor, au ramas cladiri, pentru a evita intoarcerea dragonilor la ele. In general un dragon parcurze o latura a bazei (ma refer din colt in colt) pierde cam 28-30 sec. Daca sunt 4 astfel de cladiri, din aproape 3 minute de atac, pierdeti 2 minute numai sa distrugeti 4 cladiri!

© 2023 Romanian Gang 5 by Fany ROMANIA. Proudly created with Wix.com

bottom of page